Lær Pose Running

Få styr på teknikken med halvanden times eneundervisning. Teori, videoanalyse og øvelser. Efter vores erfaring den bedste kur mod løberknæ og skinnebensbetændelse, der findes!

 

BOOK TID TIL UNDERVISNING

Tid til finjustering?

Har du tidligere fået undervisning hos os eller vores kolleger - så book 1 times LØBLET-opfølgning for at få finjusteret løbestilen. 

Firmaworkshop

2 timers workshop med introduktion til god løbeteknik på din firmaadresse efter arbejdstid. 2 instruktører sikrer maksimal feedback. I får videoanalyse af jeres løb, kortfattet teori og undervisning i de rigtige bevægelser, der gør løbet lettere. Læs mere her.

Det er så let at løbe

"Alle kan løbe - du sætter jo bare den ene fod foran den anden," hører jeg ofte. Men når det er så let at løbe, hvorfor så interessere sig for løbeteknik?  Er det ikke nok at vide, om du løber neutralt eller pronerer?

Ifølge den traditionelle opfattelse er alt, hvad du behøver, hvis du vil undgå skader, et par (dyre) stødabsorberende sko. Men virkeligheden er, at sko sjældent skåner for skader. Og så forsøger vi at reparere skaden med nye (dyrere) sko, indlæg, sportstape, Biofreeze og behandlinger hos fysioterapeuter og andet godtfolk. Hvis det ikke ligefrem gør så ondt, at vi er nødt til at holde helt op med at løbe.

Tre måneders læseferie
Lyder det bekendt? Det gør det for mig, hvis jeg skruer tiden et par år tilbage. Det var den lærdom, jeg som ny løber i en af landets største og fremmeste løbeklubber skulle acceptere! Og ja, jeg gik nok for hurtigt frem, og ja, jeg måtte til sidst holde med at løbe i tre måneder.

Men så fik jeg øjnene op for løbeteknik: Kunne jeg slippe af med mine skader (bl.a. en slem svangsenebetændelse) ved at løbe mere hensigtsmæssigt - og måske endda blive en bedre og hurtigere løber? Det satte jeg mig for at blive klogere på. Jeg læste bøger om forskellige løbeteknikker og deltog i adskillige kurser. At forbedre sin løbeteknik er en langvarig proces, som kræver tålmodighed. I starten er det meget nemt at falde tilbage til den teknik, vi har på rygraden: Den ene fod foran den anden. Men det er arbejdet værd. 

Til sidst var jeg ikke længere elev. Jeg ville dele min viden og erfaringer med andre og blev certificeret coach i løbeteknik.

Slap af med mine skader
Mine egne erfaringer taler for sig selv. Jeg har ikke haft en skade, siden jeg startede med at arbejde med bedre løbeteknik. Sidste år løb jeg syv halvmaraton. Jeg satte personlig rekord uden at træne hårdt og hurtigt. Og jeg er blevet en gladere løber!

Jeg er til daglig træner for et hold almindelige motionsløbere, som træner i et tempo omkring 6:30-7:00 minutter pr. kilometer. Det er meget langsomt for mig, men det har givet mig mulighed for at fokusere mere på teknik end på intensitet. Og nu oplever jeg, at det er blevet lettere at løbe, og løbeglæden er i det hele taget kommet i højsædet.

Jeg løber nu på tredje år siden min skade, og min teknik bliver stadig bedre. Sådan er det med teknik: Den optimale teknik er et ideal jeg stræber efter. Den bliver aldrig perfekt - ihvertfald ikke ret lang tid af gangen. Men jo mere jeg øver mig, jo bedre bliver jeg til at fastholde den, og bundniveauet bliver hævet. Markant. 

Tyngdekraften er din ven
Og hvad handler det så helt konkret om, når jeg taler om løbeteknik? Om at forstå, hvordan bevægelse skabes. Mange løbere bruger alt for mange kræfter på at løbe, fordi de tror, at det er afsættet og de store muskelgrupper, der skaber fremdriften. Men det er det ikke.

Bevægelsen opstår, når man bringer sig selv i ubalance. Jo mere man bringer sig i ubalance, jo hurtigere bevæger man sig. Det er simpelthen tyngdekraften, der er vores guddommelige ven, når vi løber. Alle løbere kommer i løbet af en løbecyklus til en position, hvor tyngdepunktet passerer standfoden. Først herefter falder vi fremad. Derfor handler god løbeteknik om at lande så tæt på denne position som muligt - så vi falder fremad så hurtigt som muligt.

For at gøre dette effektivt skal vi flytte kropsvægten fra den ene fod til den anden, så snart vi er færdige med at falde. Det gør vi ved at løfte standfoden op under hoften, så svingbenet kan falde ned af sig selv, og lande tæt på tyngdepunktet. Så vi igen kan falde fremad. 

Gør ondt bedre
Hvis ovenstående er løsningen, hvad er så problemet? Jo, problemet er, at vi forsinker tiden fra fald til fald ved at sætte af og løfte knæene frem. Det resulterer i, at vi lander foran vores tyngdepunkt og skaber en modsatrettet kraft, som vi skal bruge ekstra kræfter på at overvinde.

Desuden lander vi på hælen, så nedslaget forstærkes af kroppen, der er på vej frem, og tyngdepunktet, der er på vej nedad. Nedslaget forplanter sig op gennem ben, hofte og ryg. Og her finder vi den primære årsag til skader i fod, skinneben, knæ, hofte og lænd. Stødabsorberingen i skoene hjælper kun lokalt omkring foden og gør kun ondt værre, da skoen dermed fremmer den uhensigtsmæssige løbestil.

Så kort sagt: Gør som mig. Sæt ikke din lid til et par dyre løbesko. Brug i stedet tid på at forbedre din løbeteknik. Det kræver en god fornemmelse for rytme og balance, og det tager tid at lære. Men fokus på teknik giver samtidig løb en ekstra dimension, så løb ikke blot handler om distance og tider. Og så betaler det sig i længden!

 


Fik ene-undervisning i sommerferien. Det kan klart anbefales. Længere og hurtigere uden skader. Tænk, det kan være så let at løbe.
Jens
Super kursus, som ikke kan anbefales nok!
Emil
Allerede nu, er de gamle sko begyndt at føles tunge. Tak for det! Det var, hvad der skulle til for at få brikkerne til at falde på plads.
Sune
Det er simplethen en anden bevægelsesform, end jeg tidligere har forsøgt mig med. Det var som at flyve afsted hen over asfalten.
Peter
I er begge et par dygtige og passionerede undervisere, og man kan virkelig mærke, at I ønsker, at vi skal få samme gode oplevelse af at løbe, som I har.
Anna Mette
Det er ren magi, at jeg nu løber 12 kilometer hver anden dag uden smerter takket være LøbLet.
Charlotte
Der burde jo undervises i folkeskolen i det her - så ville flere nok løbe og blive ved med det. Vi ses en anden gang.
Jakob
Sætter virkelig gang i nogle tanker med hensyn til løbestil - og bakkerne bliver den rene luft fremover.
Annette
Hvor er det fantastisk at løbe nu! En helt anden følelse og meget, meget vanedannende!
Peter

Giv en god løbeteknik

Kender du en, der vil have glæde af en ny løbeteknik: En løber, der skal godt i gang? Eller en, der døjer med løberknæ eller skinnebensbetændelse? Så spred løbeglæde med et gavekort på en LØBLET-eneundervisning.

 

KØB GAVEKORT HER