Spørgsmål og svar
Her giver vi svar på nogle af de spørgsmål, vi tit får, når vi underviser.
Har du andre, så skriv eller ring endelig til os.
Kan jeg slippe af med mine knæproblemer ved at skifte løbestil?
Ja. Belastningen på dine knæ kan reduceres med op mod 50 procent. Om det også virker for dig, må du lade komme an på en prøve.
Hvad med skinnebensbetændelse?
Skinnebensbetændelse opstår typisk, fordi muskulaturen langs yderside og inderside af skinnebenet kommer på overarbejde i forbindelse med landing og afsæt. Kuren er, at du får styr på løbeteknikken, så du undgår at overbalste muskeltilhæftningerne langs skinnebenet. Den virker stort set hver eneste gang, siger vores erfaring.
Skal jeg starte med overgangssko?
Helt flade sko gør det nu engang lettere at lære teknikken, men skoene gør det ikke alene. Hos nogle af vores kursister oplever vi, at det kan være er et spørgsmål om mod. Hvis de føler sig mest trygge ved at vælge en overgangssko, der kun vejer det halve og kun har halvt så meget støddæmpning som deres gamle sko, er alt et skridt i den rigtige retning.
Får man aldrig ondt, hvis teknikken er i orden?
Du kan sagtens få ondt, selvom teknikken er lige i skabet. Hvis du løber for langt eller for hurtigt, siger din krop fra. I starten vil dine lægmuskler insistere på tilvænning, men hvis de bliver ved med at beklage sig, så tolk det som et signal om, at teknikken ikke er helt i orden. Tjek, om du sætter af eller lander helt oppe på tæerne. Fødderne kræver også tilvænning, og her er det en god idé at bruge tid på fodøvelser.
Kan man løbe barfodsløb hele året?
Det giver kun mening at løbe barfodet hele året, hvis det er et mål i sig selv. Medmindre du er udstyret med et overmenneskeligt blodomløb, reducerer kulden fodsålernes følsomhed, så du får mindre føling med underlaget, end du ville have haft i et par tyndsålede sko. Men når det ikke er koldt, giver det god mening: Det er en fantastisk sanseoplevelse at løbe på varieret underlag, og på et hårdt underlag får du god mulighed for at træne teknik og timing af din skridtafvikling.
Hvad er forskellen på eneundervisning og workshop?
Udbyttet er stort set det samme, men har du særlige udfordringer eller ønsker, kan vi bedre tage hånd om dem under en eneundervisning.
Bliver man hurtigere med en bedre teknik?
Hvis du smider skoene og løber i bare fødder, vil din hastighed være afhængig af underlaget. Utrænede fødder bryder sig ikke om at løbe på grus, og så bliver farten derefter. Skifter du derimod til minimalistiske løbesko, og har du lært teknikken, vil du sandsynligvis opleve, at du kan løbe hurtigere uden at bruge flere kræfter. Men det kræver, at teknikken er i orden.
Gør sko som Ecco Biom og Newton gør det lettere at løbe naturligt?
Nej. Vi har endnu til gode at se en løber i Ecco Biom eller Newton, som ikke ville løbe bedre i en lettere og fladere sko. Faktisk har stort set alle de løbere, jeg har set i den type sko, landet på hælen, selvom de troede, at de landede på forfoden. Sko, der foregiver at forbedre din løbestil, er fup. Løb skrigende bort, og spar pengene. Lær den rigtige teknik i stedet.
Er selvgjort velgjort?
Du kan ikke tænke dig til at løbe med en anden løbeteknik. Du kan heller ikke lære det på YouTube. Vi har set hundredevis af løbere forsøge. Løb er en færdighed. Og for at opnå en færdighed er man nødt til at lære den rigtige bevægelse og fornemmelsen for den rigtige bevælgelse. Det kan kun læres gennem øvelse og gentagelser. Akkurat på samme måde, som hvis du vil lære at svømme eller spille klaver.
Skal jeg lave planken eller squatte dagen lang?
Et minimum af styrke og mobilitet er en forudsætning for at kunne løbe - men korrekt teknik og kropbevidsthed er vigtigere. Balanceevnen er din vigtigste coremuskel. Den sidder mellem ørerne og under dine fodsåler.
Er midtfodslandig bedre end forfodslanding?
Du skal slet ikke tænke på landingen. Du skal slappe helt af i foden og lade den falde mod jorden af sig selv. Fodbalden vil typisk være det første, der skal ramme jorden. Lad være med at forsøge at korrigere din fodstilling. Hvis du først begynder at tænke på, hvordan dine fødder lander, går alt andet galt. Lær i stedet at trække foden lige op under hoften på den rigtige måde, med en rank kropsholdning og med den rigtige timing. Så lander du automatisk for forfoden - uden at skænke den en tanke.
Skal jeg virkelig bruge tid på teknikøvelser?
For at tilegne dig dine nye løbefærdigheder, er du nødt til at lære de rigtige bevægelser, og du er nødt til at lære at mærke, om du gør det rigtige. Når vi underviser, gør vi det så enkelt som muligt og sender kursisten hjem med højst to-tre øvelser. Øvelserne kræver mere koncentration, end de kræver tid. Og når du løber, vil de give mening. Hurtigt og effektivt.
Skal jeg starte helt forfra?
Optimalt set skal du i en periode fokusere på teknikken og glemme alt om at løbe langt. Det er den rigtige og den hurtigste måde at få omprogrammeret din løbestil på. Når du modtager undervisning hos os, får du samtidig en træningsplan, som trygt hjælper dig i gang med din nye teknik. Her skal du udelukkende fokusere på lette tekniske øvelser og perceptionsøvelser samt ganske kort løb. Skal du i gang igen efter en skadespause, har du de allerbedste udgangspunkt for at gøre det på den rigtige måde: Lær teknikken hos en erfaren instruktør - og gør som han anbefaler. Sådan bliver du lettest rustet til dine kommende mål som en bedre og hurtigere løber - uden skader.